Wat is affiliate marketing en hoe werkt het?

door | jan 20, 2021 | Affiliate marketing | 0 Reacties

Ik hoor je denken; affi-wattes? De eerste keer moet je het woord een paar keer ontleden, maar daarna gaat het steeds makkelijker. Inmiddels is het in Nederland enorm gegroeid in populariteit en is er steeds meer over bekend.

Wat is affiliate marketing precies?

Affiliate marketing is een vorm van online geld verdienen en lijkt op een combinatie tussen content marketing en influencer marketing. Er zijn drie partijen bij betrokken. De product- of diensteigenaar, de affiliate en de consument.

Het idee is dat de affiliate een website heeft en via dat kanaal andermans producten of diensten verkoopt. Lukt dat? Dan krijgt de affiliate daar commissie over. Dat kan nogal lucratief zijn, want die commissies kunnen oplopen tot wel 70%. Stel je voor dat je er daar meerdere van per dag op je rekening mag bijschrijven.

Afhankelijk van het product dat je kiest kan dat een eenmalige commissie zijn, maar ook wederkerend. Stel bijvoorbeeld dat iemand een abonnement afsluit voor een softwarepakket. De klant betaalt maandelijks €30,-, maar omdat hij/zij via jouw link heeft besteld, krijg jij als affiliate daar maandelijks 20% van. Dat is in dit geval maar €6,- per maand, maar je kunt je voorstellen over welke bedragen het kan gaan op het moment dat je duurdere pakketten verkoopt en in afzet gaat opschalen.

Hoe word je succesvol met affiliate marketing?

Consistentie en focus.

Dat zijn de twee woorden die altijd centraal staan bij affiliate marketing. Wil jij een succesvolle website? Dan zul je daar wekelijks mee bezig moeten blijven en het liefst natuurlijk dagelijks.

Veel gelukszoekers verwachten in de eerste maand al resultaat, maar komen dan vaak van een koude kermis thuis. Gemiddeld duurt het 3 maanden voor de eerste organische commissie wordt verdiend.

Maar weet dat het vanaf dat moment verder blijft groeien, míts jij er maar dagelijks aan blijft werken.

Zie het als een plantje.

Iedere week heeft het water nodig. Vergeet je dat een keer? Dan overleeft het wel een paar dagen, maar daarna begint het langzaam te sterven. Ben je er op tijd bij? Dan kun je het nog redden door dagelijks wat water toe te blijven voegen. Wacht je te lang? Dan is het herstel des te trager.

Heb je er geen tijd voor en wil je toch consistent doorgroeien? Dan kun je altijd nog affiliate marketing uitbesteden.

affiliate marketing

Affiliate marketing inzetten als bedrijf

Maar het kan natuurlijk ook de andere kant op. In plaats van dat jij als affiliate een website maakt en die inzet voor het ontvangen van commissies, kunnen bedrijven ook affiliates inzetten voor hun eigen verkoop.

Ze spreken daardoor een veel groter publiek aan en hoeven geen budget in te zetten voor advertising. Ze kunnen namelijk die doelgroep ook bereiken door het inzetten van andere websites.

Dit is het punt waarop het ook op influencer marketing gaat lijken. Bedrijven die bijvoorbeeld in de fashion of beauty branche zitten zullen graag een Monica Geuze of Juultje Tieleman willen boeken. Daar betalen ze natuurlijk ook voor, maar het levert nog veel meer op.

Bovendien krijgt een bedrijf enorm veel zichtbaarheid waar ze anders een veel groter budget voor nodig zouden hebben om die handmatig te bereiken.

Wat het verschil is tussen affiliate marketing en influencer marketing?

Die lijn is vrij dun, maar het verschil zit hem met name in de persoon die eraan gebonden is. Een affiliate marketeer kan namelijk met een anonieme website veel commissies scoren, zonder ooit zijn eigen naam bekend te hoeven maken. Het voordeel is dat ze allerlei producten kunnen promoten.

Voor een influencer is dat wat lastiger. De betrokken groep is namelijk echt gehecht aan de persoon en je zal nooit iets zo makkelijk anoniem kunnen verkopen. Mensen kopen namelijk omdat hun influencer (bekend persoon) een bepaald product gebruikt. Is dat binnen een bepaalde niche? Dan komt het onbetrouwbaar over als de influencer ineens totaal andere producten promoot.

Voor een affiliate is dat anders. Je kunt er namelijk voor kiezen om meerdere websites te hebben met verschillende niches waar je je in specialiseert.

De mogelijkheden zijn eindeloos en daar verdrink je al snel in. Daarom: FOCUS. Het is verleidelijk om snel allerlei websites te gaan maken, maar het is de kunst om eerst een goede basis te hebben en dán pas uit te gaan bouwen.

Starten met affiliate marketing

Gelukkig hoef je het wiel daarin niet opnieuw uit te vinden. Jacko Meijaard is namelijk dé sterspeler op het gebied van affiliate marketing. Hij heeft al ruim 10 jaar ervaring en weet precies hoe het spelletje werkt.

Hij heeft daarom de Affiliate Marketing Revolutie opgericht. Een cursus en community waarbij je van A tot Z krijgt uitgelegd hoe het werkt en hoe jij ook een 10K inkomen per maand kunt opbouwen.

Wil jij graag aan de slag met affiliate marketing en ook een passief inkomen opbouwen? Meld je aan voor de Internet Succes Gids en leer het stap voor stap!

Danique

Hi! Mijn naam is Danique, een online marketeer die gespecialiseerd is in content, advertising, conversie optimalisatie en customer journeys. Met veel passie bijt ik me dagelijks vast in de data om winstgevende campagnes en websites te maken!